Van de ruim 500 varkensboeren die hadden ingetekend op de uitkoopregeling van de overheid, bleven er uiteindelijk maar 278 over.
Om verschillende redenen haakte de ene na de andere boer af, mede ook omdat onder andere de landbouworganisatie niet bepaald positief stond ten opzichte van de regeling en de resultaten. Dat de uitkoopregeling ook een oplossing kan zijn blijkt uit onderstaande casus.
Uitbreidingsplannen
De agrarische ondernemer die voor advies bij Peter Nouwen aanklopte had een goed bedrijf met vleesvarkens en vleesstieren en wilde daar graag mee verder. Om zijn marge te vergroten was uitbreiding met zo’n 3.000 vleesvarkens noodzakelijk. Hij had bij de gemeente al een verzoek ingediend om te mogen bijbouwen en naar verwachting zou de gemeente meewerken aan de vergunning.
Toch een omwenteling
Tot het moment dat de agrarische ondernemer gezondheidproblemen kreeg, waardoor hij de vergunningsaanvraag moest laten verlopen. Toen in 2019 de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen werd aangekondigd, stond de ondernemer voor een moeilijke keuze. Investeren of stoppen. Samen met zijn familie en in overleg met Peter Nouwen heeft hij uiteindelijk toch besloten om gebruik te maken van de uitkoopregeling.
Geen gemakkelijke beslissing …
Meedoen aan de regeling betekende dat de bestemming ‘intensieve veehouderij’ kwam te vervallen en hij dus ook afstand moest doen van zijn vleesstieren. Voor de vleesstieren zou hij geen vergoeding krijgen, want die vielen buiten de regeling. Voor de varkensrechten kreeg hij echter een goed bedrag, bovendien werd de termijn waarbinnen de stallen gesloopt moesten worden verruimd naar twee jaar. Dat gaf hem de gelegenheid om de sloop grotendeels in eigen beheer te doen, wat hem een aanzienlijke besparing opleverde. Om te voorkomen dat de gemeente zijn bouwblok zou verkleinen, heeft hij in overleg met Peter Nouwen een bouwvergunning aangevraagd voor een loods. Dat gaf hem de tijd om na te denken over de toekomst.
… wel een goede beslissing
Al met al is deze ondernemer blij dat hij de keuze heeft gemaakt om te stoppen met zijn varkenshouderij. Met de uitbreiding van 3.000 vleesvarkens zou hij ca. 10 jaar vooruit kunnen. Maar wilde hij daarna nog steeds voldoende rendement uit zijn bedrijf halen, was een tweede uitbreiding noodzakelijk.
Stoppen of elders doorgaan
De opdrachtgever van Peter Nouwen heeft ervoor gekozen om te stoppen met zijn varkenshouderij. Maar het kan ook anders. Ondernemers die het roer moeten omgooien kunnen meestal in minnelijk overleg goede regelingen treffen met de overheid . Regelingen met voldoende financiële armslag om door te gaan. Wilt u weten wat voor u wijsheid is? Rentmeesters hebben de kennis en kunde om u te adviseren en voor u te onderhandelen. Neem contact op met de rentmeester in uw regio.
Peter Nouwen
Peter Nouwen is lid van rentmeesters.nl in de provincie Limburg.
Reactie: