Netwerk Boerenkans is een groep erfbetreders samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende disciplines. Wat hen verbindt is dat zij vanuit hun functie contact hebben met agrarische ondernemers en het boerenleven door en door kennen.
Denk aan de voerleverancier, vertegenwoordigers van de bank, de accountant, de veearts, juristen agrarisch recht, maar ook agrariërs die inmiddels hun bedrijfsvoering hebben beëindigd.
Netwerk Boerenkans
Netwerk Boerenkans is voortgekomen uit een voormalig project van het ministerie van LNV. Een telefonische hulpdienst, waar agrariërs met een hulpvraag terecht konden. Van deze beroepsgroep is bekend dat zij niet snel met hun problemen naar buiten treedt. Helaas trekken sommigen pas aan de bel als het te laat is en een faillissement vaak onafwendbaar. Met alle (tragische) gevolgen van dien. Het streven van Netwerk Boerenkans is om voordien in actie te komen. Omdat sommigen regelmatig bij agrariërs over de vloer komen, zullen zij signalen dat het dreigt mis te gaan eerder oppakken en in gesprek gaan met de betreffende agrarisch ondernemer. Door hun kennis en ervaring kunnen zij de ondernemer meestal op het goede spoor zetten en zo nodig doorverwijzen naar instanties die hen verder helpen.
Het roer helemaal om
Rentmeester en agrarisch adviseur Gerty Leeuwerik maakt sinds 2000 deel uit van de Netwerkgroep Boerenkans in de regio Noord. Twee keer per jaar ontmoeten de leden elkaar, onlangs bij een voormalige melkveehouder. Omdat het bedrijf van deze ondernemer gevestigd was tegen een natuurgebied kon en wilde hij geen pogingen meer doen om verder te groeien. De druk om nog meer te produceren om rendabel te blijven ging hem tegenstaan. Hij gooide het roer radicaal om en schakelde over op vleesvee. Zijn huidige bedrijf opereert duurzaam en levert regionaal gefokt rundvlees. Daarnaast runt hij een B&B.
Het getuigt van lef en creativiteit om een dergelijke stap te maken en te kiezen voor een ander verdienmodel. Maar volgens deze ondernemer is het absoluut de moeite waard. Hij ervaart minder stress en draagt bovendien zijn steentje bij aan de noodzakelijke transitie in de landbouw.
Adviesvraag
Door alle problemen rondom fosfaat, stikstof, PAS-melders die in onzekerheid verkeren en de vraag of ondernemers op hun huidige locatie nog bestaansrecht hebben, staan veel agrariërs op een keerpunt. Bij hen rijst de vraag of zij zullen overschakelen op een andere bedrijfsvoering of dat het beter is om te stoppen. Op dat moment kunnen de leden van het Netwerk van advies dienen en hen zo mogelijk op weg helpen. Maar ook de vrijwilligers (ervaringsdeskundigen) van Zorg om Boer en Tuinder (ZOB), die ondernemers terzijde staan bij de sociaal emotionele aspecten van bedrijfsbeëindiging, doen waardevol werk. Informeer bij Gerty Leeuwerik of de rentmeester in uw regio.
Gerty Leeuwerik
Gerty Leeuwerik is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Drenthe
Reactie: