Defensie en natuur, een kwestie van goed overleg

22 oktober 2024
Defensie en natuur, een kwestie van goed overleg

Het Ministerie van Defensie komt regelmatig in conflict met Natura 2000-gebieden. Natura-2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden met als doel de biodiversiteit te behouden en kwetsbare flora en fauna te beschermen.

In Nederland bevinden veel van deze gebieden zich echter op of nabij militaire oefenterreinen, wat spanning oplevert tussen natuurbehoud en militaire operaties. Bekende gebieden zijn de Veluwe, de Waddenzee en Midden-Drenthe.

Ook positieve invloed
Defensie heeft grote stukken grond nodig voor oefeningen met tanks en vliegtuigen, schietoefeningen en andere militaire activiteiten. Deze operaties kunnen echter schadelijk zijn voor de natuur. Bijvoorbeeld door geluidsoverlast, vervuiling of het verstoren van broedgebieden. Aan de andere kant heeft juist het extensieve gebruik van sommige terreinen door Defensie, denk aan heidevelden, ook gunstig uitgepakt voor de natuur doordat deze gebieden werden opengehouden.

Aanpassingen
Toch vergen militaire oefeningen ook aanpassingen om te voldoen aan de strenge eisen van Natura-2000. Dit kan leiden tot beperkingen in militaire trainingen of het verplaatsen van bepaalde oefeningen naar andere locaties. De uitdaging blijft om een balans te vinden tussen het waarborgen van de nationale veiligheid en het beschermen van de kwetsbare natuur.

Rentmeesters denken mee hoe defensie- en natuurbelangen elkaar zo min mogelijk in de weg zitten. Een duidelijke scheiding van functies waar nodig en een combinatie van functies waar mogelijk. Rentmeesters helpen graag deze samenwerking verder gestalte te geven om uiteindelijk een duurzame relatie tot stand te brengen.

Joris Vermaesen,
lid van Rentmeesters.nl in de provincie Overijssel

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.