Natuurlijk herstel biodiversiteit

21 december 2024
Natuurlijk herstel biodiversiteit

Het Nederlands landschap wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan bossen, heidevelden, duinen, polders, rivieren en meren.  Elk met een eigen ecosysteem.

Helaas is de biodiversiteit de laatste jaren flink onder druk komen te staan als gevolg van verstedelijking, landbouw, industrie en infrastructuur. Ook klimaatverandering speelt een rol. Inmiddels hebben we te maken met een stikstofcrisis waardoor Nederland nog altijd op slot zit.

Bufferstroken
Door het bemesten van grasland en het bespuiten van percelen zijn akkerbloemen (zoals korenbloem en klaproos) en weidebloemen (zoals beemdkroon en margriet) grotendeels verdwenen. Hetzelfde geldt voor bloeiende wegbermen, van belang voor bijen en vlinders. Een van de maatregelen om de biodiversiteit terug te brengen zijn verplichte bufferstroken, op basis van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Dat zijn stroken grond waarop boeren geen mest en gewasbeschermingsmiddelen mogen uitrijden. Bufferstroken langs sloten en waterlopen beschermen tevens de waterkwaliteit.

Hagen als vanggewas en erfbegrenzing
Veel hagen zijn in de loop der jaren verdwenen, in minder dan een eeuw zelfs honderdduizenden kilometers. De aanplant van nieuwe hagen (met inheemse soorten zoal eik, beuk, meidoorn, sleedoorn) heeft een groot aantal pluspunten. Zo vinden vogels er bescherming en bijen en insecten halen tijdens de bloei voedsel uit de bloemen. Daarnaast zijn hagen door hun diepe wortels een ideaal vanggewas om stikstof op te nemen. Hagen langs sloten vormen bovendien een mooie natuurlijke barrière en  zorgen ervoor dat boeren  hun grond niet verder bemesten dan is toegestaan en dat wilde planten en bloemen weer een kans krijgen op de bufferstroken.

Brabants Landschap
In het land van Heusden & Altena ligt een plan om het komend jaar zo’n 10 kilometer (30.000 stuks bomen/struiken) nieuwe heggen in het landschap te plaatsen. Wildbeheereenheid Land van Altena en natuurvereniging Altenatuur zijn de trekkers van dit project. Ondermeer Brabants Landschap en de gemeente Altena betalen hier aan mee, waardoor het voor de eigenaar géén kosten met zich meebrengt. Zo’n heg bevordert niet alleen de biodiversiteit maar ook uitgroeien tot een natuurlijke afrastering, waardoor prikkeldraad in de toekomst uit het landschap kan verdwijnen. De eerste hagen zijn recent geplaatst. De komende jaren zal het landschap positief gaan veranderen!

Rentmeester Paul Bakker is betrokken bij dit project.
Paul Bakker is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Noord-Brabant.

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.